01/02/2013 | 21:45
Kategorier: General

Fortidens dyder fra nutidens bartender

Fortidens dyder fra nutidens bartender, et interview med Kasper Riewe Henriksen

Af Jesper Strauss

Med DM i Klassisk cocktail og flair på trapperne, vil det utvivlsomt være spændende for alle deltagere, at høre lidt fra en tidligere vinder. Når man så topper den af med en vinder i begge katogier, så bliver det pludselig interessant for alle. Sådan en findes der i Kasper Riewe Henriksen, som DBL har mødt.

Efter 11 år i branchen, må man sige, at Kasper er en af de mere rutinerede i branchen, og der er da også en vis nostalgi i øjnene, da snakken falder på dengang han startede. ”Jeg startede på noget der hedder Dronning Louise i Esbjerg, dengang som afrydder. Jeg blev dog ret hurtigt bartender, og har været det siden. Her fik jeg interesse for flair, og begyndte at træne ret intensivt. Desuden læste jeg meget om især Whisky, Cognac og øl, da det var specialiteterne hos Dronning Louise,” fortæller han.

Denne flairtræning førte til et DM i flair, men dette skete først efter han var flyttet til København. ”Jeg fik mod på mere, og som så mange andre unge, flyttede jeg til storbyen. Jeg fik job hos Al Mercante, og efter omkring 1,5 -2 år blev jeg barchef. Her stoppede jeg i 2008, arbejdede lidt som konsulent, og har så arbejdet de sidste 3,5 år ved Ruby, hvor jeg netop har haft min sidste vagt”.

Karrieren har budt på en del konkurrencer, hvor blandt andet et par DM titler i Klassisk cocktail og flair er værd at nævne, samt sejr i ”Copenhagen Spirits and Cocktails -Bartender of The Year 2012”. Spørger man dog Kasper selv, er det noget helt andet der står som et af de helt store højdepunkter. ”Diageo World Class” var klart det største jeg har prøvet som bartender. Bare det at vinde i Danmark, gå videre i London, og så komme med i top 10 i Rio var fantastisk. Der var trods alt 15.000 deltagere med, og det var et flot udsnit af tunge og rutinerede drenge, der var dommere, f.eks. Gary Regan og Salvatore Calabrese”.

Som rutineret konkurrencedeltager har Kasper oplevet mange af de bedste på nært hold, og udviklingen her hjemme har efter hans mening været positiv. ”Der er ingen tvivl om at niveauet har været stigende de seneste år, der er kommet meget mere fokus på bartenderfaget, og folk er blevet klogere på deres cocktails og produkter. Man skal dog passe på, at cocktails ikke laves for bartenderes skyld, men at man altid har gæstens interesser i fokus. Vi må ikke glemme de gamle dyder om gode service, det er jo trods alt et servicefag”, siger han med et smil, inden han fortsætter. ”Jeg forstår ikke at man kan bruge god service som et salgsargument, da jeg mener det bør være en selvfølge for alle barer, og bartendere.

Den positive udvikling hos de danske bartendere hænger blandt andet sammen med udviklingen af danskernes gå-i-byen vaner og visa versa. Folk går mere ud, og mange har vænnet sig til at man sagtens kan gå ud for at nyde en cocktail en onsdag aften uden nødvendigvis at ralle hjem midt om natten. Tidligere blev vi altid hjemme i hverdagene, og drak kun i weekenden, og ofte med det mål at blive berusede.

Cocktailbarer og restauranter holder nu mere åbent i hverdagene og samtidig har mange har fået øjnene mere op for kvalitet. Man er genelt blevet mere kritisk omkring hvad man spiser og drikker, og det er positivt for hele udviklingen af vores branche.

Cocktails er efterhånden også blevet allemandseje, og selv diskoteker har en form for cocktails på kortet. Det er kun positivt, da det er med til at sprede kendskabet til cocktails, og få ´flagskibene´ til selv at højne niveauet”.

Hvis man tror at Kasper går og keder sig, efter at være stoppet hos Ruby tager man fejl. Han har nu taget skridtet videre, og kan til foråret åbne dørene op til sin egen cocktailbar. ”Efter tidsplanen åbner jeg til marts 2013 en ny bar, og den har jeg valgt at kalde ’Duck and Cover’. Navnet stammer fa en infomercial fra Koldkrigstidens USA, hvor at man lærte skolebørn at gemme sig hvis atombomberne kom. Der en tvetydighed i navnet da indretningen bliver inspireret af dansk design fra 1950-60’erne samt dens beliggenhed i en kælder som dermed kan fungere som et ”bombshelter” hvor man kan gemme sig fra hverdagens ”bomber”, og nyde en cocktail i hyggelige omgivelser.

Atmosfæren skal være afslappet, hjemmelig og hyggelig. ”Jeg vil gerne servere cocktails uden at folk nødvendigvis behøver stadse sig ud. Det bliver kvalitetscocktails i en afslappet atmosfære, og tilgængeligt for alle. Jeg mener at der er plads til et sådant sted på Vesterbro. ”

For de cocktailinteresserede, løfter Kasper gerne sløret for, hvad man kan forvente af kortet hos Duck and Cover: ”Jeg forventer at det bliver en relativ begrænset menu, men til gengæld med en større udskiftning” Der vil naturligvis både blive serveret klassiske cocktails samt egne kreationer. Skulle man have mere lyst til en øl eller et glas vin, så klarer vi også det! At bruge sæsonens råvarer lyder efterhånden som en kliché, men det vil der naturligvis også blive skævet til. Jeg sætter stor pris på enkelthed, og det vil formentlig være af se ud fra det jeg ender med at servere. Men når det er sagt, så er der stadig god tid til at jeg slår dørerne op, så meget kan nå at ske.”.

Da vi er ved at nå samtalens slutningen skynder jeg mig at stille Kasper et simpelt spørgsmål, der dog kræver en del overvejelse; ”uha, min favoritcocktail? Det var virkelig et godt spørgsmål, det ved jeg virkelig ikke”, siger han smilende, og holder en kort pause inden han fortsætter: ”Jeg tror ikke jeg har én bestemt, men vil sige at jeg foretrækker simple cocktails, der fungerer med få ingredienser. Der behøver ikke være 7 ingredienser, og 3 slags garnish for at imponere mig. Der er jeg meget mere til simplicitet, eksempelvis en klassisk cocktail med en lille twist. Denne simple, men kreative tankegang kan nemmere imponere mig.”

Afslutningsvis kommer der store roser til den danske barscene, fra Kasper: ”Jeg mener helt bestemt, at en række barer i København kan blande sig med den internationale elite. Det faktum at så lille et land som Danmark kan have en bar med i Top 50 af barer i verden, og have en bar med blandt boblerne, vidner også om en international anerkendelse. København er i mine øjne blandt Europas førende cocktailbyer”.

Det var de sidste ord fra Kasper for denne gang. I første omgang kommer hans eget bidrag til den danske cocktailscene forventeligt til at

Er du ikke allerede medlem, så bliv medlem allerede idag: Bliv bartender Medlem

Privatlivspolitik
Dansk Bartender Laug

Denne databeskyttelsespolitik gælder for indsamling og brug af personoplysninger for Dansk Bartender Laug.

Dansk Bartender laug er dataansvarlig

Dansk Bartender laug er ansvarlig for behandlingen af dine personoplysninger. Dansk Bartender laug kontaktoplysninger er:

Dansk Bartender laug

CVR-nr: 53289614

Adresse: 

Telefon:

Mail: Info (a) bartenderen.dk

Du er altid velkommen til at kontakte Dansk Bartender Laug, hvis du har spørgsmål til behandlingen af dine personoplysninger.

Personoplysninger Dansk Bartender laug behandler

Dansk Bartender Laug behandler følgende oplysninger:

  • Navn, fødselsdato, email, adresse og tlf. nr. på kunder og samarbejdspartnere
  • Navn og email på kunder og samarbejdspartnere der kontakter os gennem vores kontaktformular på Bartenderen.dk
  • Oplysninger om adfærd på Bartenderen.dk 

Dansk Bartender Laug bruger personoplysninger til:

Dansk Bartender laug bruger personoplysninger til følgende:

  • Navn, fødselsdato, email, adresse og tlf. nr. på kunder og samarbejdspartnere, bliver brugt til at kunne opsætte tolkemøder og komme i kontakt med kunder/samarbejdspartnere
  • Navn og email på kunder og samarbejdspartnere der kontakter os gennem vores kontaktformular på Bartenderen.dk bliver brugt til at kunne komme i kontakt med kunden
  • Data om personens adfærd på Bartenderen.dk bliver brugt til at videreudvikle hjemmesiden og gøre brugerens oplevelse bedre.

Retsgrundlaget for behandling af dine personoplysninger

Når Dansk Bartender Laug behandler personoplysninger om dig, vil det typisk ske efter følgende behandlingsgrundlag:

  • Behandlingen sker på baggrund af et samtykke fra personen efter databeskyttelsesforordningens art. 6, stk. 1, litra a eller art. 9, stk. 2, litra a, (det vil for eksempel være tilfældet ved brug af navn og e-mail til udsendelse af nyhedsbreve, registrering og analysering af interesser og adfærd hos en bruger af en hjemmeside)
  • Behandlingen er nødvendig for, at Dansk Bartender Laug kan forfølge en berettiget interesse, som vejer tungere end personens rettigheder og personlige interesserer efter databeskyttelsesforordningens art. 6, stk. 1, litra f, (det vil for eksempel være tilfældet ved brug af navn, adresse og e-mailadresse i kundeforhold)

Videregivelse af personoplysninger

Dansk Bartender Laug videregiver dine oplysninger, hvis det er nødvendigt for at opfylde en aftale med dig, du har givet samtykke til det, eller hvis virksomheden er forpligtet til det efter gældende lovgivning.

Dine personoplysninger stammer fra

Dansk Bartender Laug indsamler alle personoplysninger gennem formularer på vores side.

Opbevaring af dine oplysninger

Dansk Bartender Laug opbevarer din personoplysninger, så længe det er nødvendigt for Dansk Bartender Laug at kunne behandle dine oplysninger, eller det følger af gældende lovgivning. Personoplysninger bliver slettet efter 5 år.

De oplysninger som Dansk Bartender Laug skal opbevare efter bogføringsloven, opbevares i løbende kalenderår plus 5 år.

Rettigheder på opskrifter

Ved indsendelse af medlemskab og efterfølgende aflevering af opskrift til Konkurrencer, afholdt eller afviklet af Dansk Bartender Laug, overdrages ophavsret til denne fuldt til Dansk Bartender Laug

Rettigheder og benyttelse af billeder samt video

Alle billeder og videoer på Bartenderen.dk er ejet af Dansk Bartender Laug eller med tilladelse fra ophavshader. Det er ikke tilladt at benytte sig af billeder fra bartenderen.dk uden skriftlig godkendelse fra foreningens bestyrrelse.

Dine rettigheder

Når Dansk Bartender Laug behandler dine personoplysninger, har du følgende rettigheder (Ønsker du at gøre brug af dine rettigheder, kan du kontakte virksomheden enten skriftligt eller telefonisk. Du kan læse mere om dine rettigheder i Datatilsynets vejledning om de registreredes rettigheder på datatilsynets hjemmeside [https://www.datatilsynet.dk/media/6565/registreredes-rettigheder.pdf]):

Ret til at trække dit samtykke tilbage

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage ved at kontakte Dansk Bartender Laug telefonisk eller pr. e-mail eller brev til Dansk Bartender Laug adresse. Hvis du trækker dit samtykke tilbage, har det ikke betydning for lovligheden af de behandlinger, som Dansk Bartender Laug allerede har foretaget på baggrund af dit samtykke. Dog vil dine oplysninger blive slettet fra vores systemer.

Ret til at få indsigt i dine oplysninger

Du kan til enhver tid få indsigt i, hvilke oplysninger Dansk Bartender Laug behandler om dig, og hvordan dine oplysninger behandles.

Ret til at få berigtiget dine oplysninger

Du har ret til at få dine oplysninger rettet, hvis Dansk Bartender Laug har urigtige oplysninger om dig.

Ret til at få slettet dine oplysninger

I visse tilfælde kan du have ret til, at Dansk Bartender Laug sletter dine oplysninger inden det tidspunkt, hvor oplysningerne almindeligvis ville blive slettet.

Ret til at få begrænset behandlingen af dine oplysninger

I visse tilfælde kan du have ret til at få behandlingen af dine oplysninger begrænset. Hvis du har ret til at få begrænset behandlingen, må Dansk Bartender v fremover kun behandle oplysningerne, bortset fra opbevaring, med dit samtykke, eller med henblik på at retskrav kan fastlægges, gøres gældende eller forsvares, eller for at beskytte en person eller vigtige samfundsinteresser.

Ret til at gøre indsigelse mod behandlingen

I visse tilfælde har du ret til at gøre indsigelse mod Dansk Bartender Laug behandling af dine personoplysninger. Du kan også gøre indsigelse mod behandling af dine oplysninger til direkte markedsføring.

Dataportabilitet

I visse tilfælde har du ret til få flyttet dine Dansk Bartender laug fra virksomheden til en anden dataansvarlig eller at få dem udleveret i et struktureret og maskinlæsbart format.

Klage til Datatilsynet

Du har mulighed for at klage over virksomhedens behandling af dine personoplysninger til Datatilsynet på tlf. 33193200 eller e-mail: dt@datatilsynet.dk.

Strengt nødvendige cookies

Strengt nødvendige cookies skal være slået til hele tiden, hvis vi skal kunne gennem dine cookiepræferencer.

Hvis du deaktiverer denne cookie/cookies, kan vi ikke gemme dine præferencer. Dette betyder, at du skal tage stilling til cookies hver gang du besøger bartenderen.dk.

3. parts cookies

Dette website bruger Google Analytics til at samle anonym data som f.eks. mængden af besøgende og de mest populære sider. Dette hjælper os med, at forbedre vores produkt.