28/01/2014 | 11:43
Kategorier: General

Artikel: Calvados Udtagelseskonkurrence 2014

Bag let duggede ruder på K-bar i hjertet af København, løb årets Calvados udtagelseskonkurrence af stablen søndag den 26. Januar 2014. Syv deltagere havde trodset advarslen om snestorm for at give deres bud på den bedste Calvadoscocktail, som skal repræsentere Danmark ved den internationale konkurrence i Normandiet i april.

Af Sandra Lentz Dambmann

Mens sneen langsomt indtog landet, var stemningen høj og hyggesnakken bredte sig blandt deltagerne ved den danske Calvados udtagelseskonkurrence søndag eftermiddag. Deltagere fra hver side af Storebælt var stimlet sammen for at hylde deres skønhedsidealer med en parfume tematiseret præsentation af en Calvadoscocktail.

Temaet i år skulle ære huset for luksusparfume ’House of Jean Patou,’ men deltagerne fandt hurtigt et andet gennemgående tema for næsten samtlige cocktails: vanilje. Derudover var hovedingrediensen selvfølgelig Calvados, hvor deltagerne i år kunne vælge mellem tre varianter: Drouin selection, Père Magloire XO og Boulard Grand Solage.

Tiden før konkurrencens start bliver brugt til en blanding af cocktailsnak og forberedelse af garnish.

”Jeg har brugt 1,5 time på at filtrere farvet krymmel,” fortæller en grinende Jeppe Ipsen fra den nyåbnede Restaurant Kul.

Jeppes ideal er nemlig Elvis, som er kendt for sin hvide, røde og blå dragt, hvilket især hans garnish bærer præg af: en skive æble dyppet i hvid chokolade med guldkant og rød og blå krymmel.

Flere af deltagerne har medbragt billeder af deres idealer eller andre rekvisitter, som kan underbygge deres valg og efter en kort briefing om konkurrencens regler og en bid mad, gør dommere og deltagere sig klar.

Første mand bag baren er Michael Dahlstrøm fra Fidels i København, som har valgt skuespillerinden Jennifer Aniston som sit skønhedsideal. Michaels cocktail bygger op om skuespillerindens kendte hårpragt, som altid fremstår gyldent og sundt. Derfor vælger Michael, foruden Calvados’ Grand Solage, blandt andet at bruge ingefær og vanilje, for at skabe en parfume, som kan komplimentere dette. Med et minut tilbage af tiden, shaker Michael sin cocktail, men mister i farten den ene shaker, som må lade livet på gulvet. Uheldet betyder desværre, at dommernes glas kun fyldes halvt, men Michael fortsætter professionelt og afslutter sin cocktail ”génération de l’amour” med en citron spiral kun 15 sekunder over tiden.

Næste deltager er Ulrich Deleuran Steffensen fra No14 Vinbar i Vejle, som havde sin konkurrencedebut ved selvsamme konkurrence sidste år. Ulrich indtager selvsikkert baren bærende på et trækar med is og små flakoner i. Hans cocktail er tilegnet Brødrene Grimms fortælling om Snehvide, hvoraf også cocktailens navn ”L’élixir de Blanche-Neige” er inspireret. Foruden bogen med Brødrene Grimms eventyr, har Ulrich også medbragt to små sølvkande og et sølvfad med sin garnish, der består af en tynd skive flamberet æble med sukker. Før Ulrich går i gang, overrasker han dommerne med hjemmelavede æblechips, og viser endnu engang et stort overskud i en konkurrencesituation. Resten af Ulrichs tid bag baren forløber lige så vellykket som hans forberedelse, og han serverer sin cocktail i de små eliksirflakoner. Som sit parfume element har Ulrich lavet en parfume, der bl.a. indeholder æblejuice, som Snehvide skal have på til sit bryllup med prinsen. Den sprøjter han ud i luften, så både dommere og tilskuere kan opleve historien med alle sanser.  Ulrich glemmer næsten sin garnish til afslutning, men det påvirker tydeligvis ikke dommerne, som virker meget imponerede over både fremførelse og cocktailen.

”Jeg kan da ikke gå på efter den præsentation,” griner den næste deltager, Jimmy Jepsen Bæk, og træder ind bag baren. Jimmy præsenteres som undercover bartenderen, der trådte til som deltager med kun 3 dages varsel. Hans cocktail hedder ”Le Piaf” og er lavet til den franske sangerinde Edith Piaf. Edith Piaf var ikke kendt som den store skønhed, men hendes stemme gjorde hende verdenskendt, og derfor faldt valget af ideal på hende. Jimmys cocktail er derudover inspireret af den franske æbletærte Tarte Tatin og indeholder kanel likør og vanilje, for at parfumen til Edith Piaf fremstår så fransk som mulig. Dommerne smiler over sammenhængen mellem Edith Piaf og tærte, mens Jimmy går i gang. Han ryster let på hænderne, mens han fortæller og mixer, men med en smule citron og et godt shake, afslutter Jimmy sin cocktail med en citron zest og serverer smilende for dommerne.

Den sidste deltager inden pausen er K-bars egen Aurimas Mulevicius. Hans cocktail er baseret på en hændelse, han havde som bartender på K-bar, da en 2 meter høj drag ved navn Delaila besøgte baren. Delaila fik alles opmærksomhed, og efter at hun forlod baren, hang hendes parfume i luften i flere dage. Det er denne oplevelse, Aurimas vil forsøge at genskabe med sin cocktail, som også har fået navnet ”Delaila”.  For at skabe den parfumerede duft, bruger Aurimas syltet kinesisk ingefær, som er meget koncentreret i smagen. Han ryster en del på hænderne, mens han måler af, og frembringer smil hos dommerne, da han selv påpeger sin nervøsitet. I stedet for at shake eller stir sin cocktail bruger Aurimas K-bars cocktailmixer, som på en mere mild måde blander cocktailen. Tiden er gået, men Aurimas får lov at fortsætte. Som garnish bruger han et Maraschino kirsebær, der lægger sig i bunden af cocktailen, og afslutter 50 sekunder over tid. Efter klapsalven er stilnet af, fortæller Aurimas, at han har udviklet sin egen parfume til ære for  ’House of Jean Patou’.  Calvados indgår som bagvedliggende note, og han giver alle lov til at dufte den, inden han forlader baren.

I pausen søger de fleste ud i sneen for at trække luft. Der er mange indtryk, og deltagerne snakker om DM og fremtidige konkurrencer. Det er tydeligt, at mange af dem efterhånden er garvede konkurrenter.

Bag baren er femte mand ved at gøre sig klar. Det er Theodor Kier, som til dagligt er bartender på Suits Cocktailbar i København. Dommerne er også klar, og Theodor fortæller, at han største skønhedsideal er hans farmor på 98 år. Den personlige historie om farmoren, bringer smilet frem hos dommerne og på trods af let rystende hænder, har Theodor et godt overblik og arbejder sig gennem sin fortælling. Alle ingredienser er nøje valgt på baggrund af farmorens træk, og cocktailens navn, ”Madame Pomme”, henviser også til, at farmoren er en rigtig madame. Cocktailen toppes med en tør cider for at give den friskhed, for på trods af farmorens høje alder, er hendes sind stadig friskt. Garnishen består af en hibiscusblomst, som er drysset let med vanilje. Theodor afslutter rettidigt med fire smilende dommere foran sig.

Så er turen kommet til den anden jyske bartender i konkurrencen: Mike Ananiassen fra The Lodge i Vejle har valgt et mandeligt ideal i form af den altid velklædte skuespiller Matt Bomer. ”Divine” er navnet på cocktailen, som Mike også har puttet på små parfume prøveflasker, så alle tilstedeværende kan få lov at smage. Tiden går i gang, og Mike tilfører konkurrencen et nyt element i form af rosenvand. Hans cocktail er bygget op om de noter, der indgår i Matt Bomers parfume, som i dagens anledning får et twist af Calvados. Mike vælger at kaste sin cocktail fem gange mellem to shakere, og dommerne følger hans teknik nøje. Som afslutning sprøjter han angostura bitter i et glas over en flamme, inden cocktailen hældes op og tilføres en tørret rosenknop som garnish. Cocktailen serveres på en læderlap, og Mike tænder røgelsespinde for dommerne for at skabe den fuldendte parfume oplevelse.

Konkurrencens sidste mand er Jeppe Ipsen fra Restaurant Kul. Han medbringer et billede af Elvis og fortæller fra start, at Elvis’ musik har haft stor betydning for ham. Jeppes cocktail er inspireret af Elvis’ yndlingsparfume, Brut fra Fabergé, og indeholder ud over Calverdos Père Magloire XO også vanilje og Cherry Heering, da Elvis var vild med cigarer med noter af kirsebær og vanilje. Ligesom Mike bruger Jeppe også rosenvand, da han op til konkurrencen havde svært ved at finde et spiseligt element af jasmin. Cocktailen stirres i et stirring glas og serveres i coupeglas. Som garnish bruges tynde skiver æble, som er sprayet med en mist bestående af sambuca, earl grey te, lavendelsirup og citron, hvorefter de er dyppet i hvid chokolade. Som afslutning sprayer Jeppe en smule mist ud i luften for at afrunde hans cocktail, ”French Presley”.

Tiden er kommet for dommerne til at votere, og der går ikke længe, før de har fundet to finalister, som igen skal bevise, hvorfor lige præcis de skal vinde konkurrencen. Finalisterne bliver Aurimas med hans ”Delaila,” som skal møde  Ulrich og ”Snehvides eliksir”.

Aurimas starter og takker dommerne for at have valgt ham. Han serverer to små skåle med de syltede kinesiske ingefær, så dommerne kan smage grundlaget for cocktailen. Aurimas arbejder hurtigt og mere sikkert end første gang og tilføjer, at han denne gang vil tilsætte en smule mere lime juice til cocktailen. Da han strainer cocktailen i de frosne margarita glas, fremkommer en sart ferskenfarvet cocktail, men Aurimas er ikke færdig med at trylle. Han fortæller, at han tidligere har forsøgt med en smule friskværnet peber på toppen af cocktailen, og giver dommerne en peberkværn, så de selv kan prøve forskellen. Aurimas takker af, og klapsalven runder perfekt af for den første finalist.

Ulrich gør sig klar og arbejder endnu engang stilsikkert og kontrolleret. De små eliksirflakoner køles ned i trækaret, mens han fortæller historien om Snehvide, der jo er kendt for at være ”den smukkeste i landet her”. Ulrich virker ekstra opmærksom på sin teknik og forklarer også dommerne, at af hensyn til hygiejne, så rører han ikke ved isen, men bruger i stedet sin strainer til at rette isen ned i shakeren. Ulrich afslutter med at fylde eliksirflakonerne med en indbydende lys orange cocktail, inden han sprayer den hjemmelavede parfume ud i luften og forlader baren under store klapsalver.

Efter en kort votering kan dommerne ikke trække den længere. K-bar har aldrig været så stille, som nu. Dommerne lader et stort tillykke lyde til Aurimas og ”Delaila,” som er konkurrencens vinder og selvfølgelig til Ulrich med anden pladsen. Derudover kåres den bedste EBS-elev, som i år bliver Theodor, der kan takke sin farmor for inspirationen til ”Madame Pomme”.

”Begge finalister leverede et fedt show, men i sidste ende handler det jo om det, som er i glasset. Aurimas’ cocktail havde en smule mere smag i finalen, og det var godt, at han tilsatte mere lime. Hans cocktail var bygget op om en klassisk sour model med et twist og var en smule mere auromatisk og parfumeret, hvilket passer rigtig godt ind i temaet,” begrunder dommer Kasper Riewe Henriksen fra Duck and Cover afgørelsen.

”Jeg er meget glad for at vinde konkurrencen. Det er kun min tredje konkurrence, og de andre gange er jeg blevet nummer to og tre, så det er stort for mig. Jeg er rigtig glad,” jubler Aurimas efter konkurrencens afslutning.

Aurimas og Theodor kan nu se frem mod den anerkendte Calvados Nouvelle Vogue International Trophies konkurrence i Normandiet fra 6.-8. April 2014.

Vinder: Aurimas Mulevicius

Navn: Delaila

EBS-Vinder: Theodor Kier

Navn: Madame Pomme

Er du ikke allerede bartender medlem, så bliv medlem allerede idag: Bliv bartender Medlem