14/04/2013 | 20:19
Kategorier: General

Bombay Sapphire world’s most imaginative bartender

Verdens mest fantasifulde bartender

Onsdag d. 3. april afholdt Bacardi/Martini A/S i samarbejde med Dansk Bartender Laug den årlige Bombay Sapphire konkurrence på cocktailbaren The Drunken Flamingo i København. Her deltog seks af de otte semifinalister fra DM i klassisk cocktail og flair i en konkurrence med fokus på opfindsomhed og med chancen for at vinde en plads ved den internationale Bombay Sapphire konkurrence ”Worlds most imaginative bartender” i Toscana.

Af: Sandra Lentz

Solen kaster sine sidste stråler over Gammel Torv i indre København, imens forbipasserende kaster nysgerrige blikke ind af vinduerne ved cocktailbaren The Drunken Flamingo. Her sidder de seks deltagere til Bombay Sapphires danske kvalifikationskonkurrence, og snakken går lystigt.

Et væld af sushi er anrettet, men det er tydeligt at deltagerne savner noget på det ellers overdådige bord.

”Må vi få øl?” spørges der på skift, og hver gang er svaret det samme: øl er efter konkurrencen, for nu skal alle sanser i brug.

De skarpe og dygtige bartendere kvalificerede sig til konkurrencen ved DM i klassisk cocktail og flair i februar, og består af Anders Henze fra G89 Cocktailbar, Anders Arnfred fra Duck n Cover, Rasmus Juul fra Ruby Cocktailbar, Daniel Jordanov fra The Jane, Matias Svensson fra Fugu Cocktailbar og Niklas Frank fra The Union.

Dommerne, som i dagens konkurrence er Martin Camara, brand manager hos Barcardi/Martini hvor Bombay Sapphire er et af de mange mærke han arbejder med, Roberto Gonzalez, international brand ambassador for Bombay Sapphire og Jesper Nielsen bestyrelsesmedlem i DBL, mingler med deltagerne og taler ivrigt om erfaringer fra barbranchen.

Fri fantasi

Da maverne er fulde af fisk og nerverne begynder at melder sig, starter Roberto med en introduktion til konkurrencen. Alle deltagere skal, med ryggen til, trække to ingredienser i en kasse, hvorefter de får fem minutter til at finde på en opskrift. Opskriften må højst indeholde syv ingredienser, inklusiv Bombay gin og de to ingredienser fra kassen. To minutters forberedelse, hvor drinken også skal navngives, og til slut otte minutter til at lave og servere deltagernes bud på den mest fantasifulde Bombay drink.

”Det ville være fedt, hvis man trak Chartreuse” udbryder Anders Arnfred, og de andre deltagere er enige. Det har en klar fordel, at være den første som trækker, for som de seks unge herrer hurtigt bliver enige om: ”det ville være virkelig irriterende at trække f.eks. makrelsalat, hvis man var den sidste”.

Før konkurrencens start fortæller Roberto om den fantasifulde verden, der gemmer sig i de blå Bombay Sapphire flasker. Nøgleordet for Bombay, og i særdeleshed for konkurrencen, er ”imagination”, og med sine 13 plantearter rummer Bombay mange muligheder for at tænke ”out of the box”.

Tilbage til oprindelsen

Konkurrencen starter med en lodtrækning, og første mand i baren er Anders Arnfred fra Duck n Cover. Roberto kommer med kassen og stilheden er øredøvende. Alle venter spændt på at se, hvad Anders trækker. Enebær og koriander, de to mest essentielle ingredienser i enhver gin. Tiden starter og Anders bruger alle sanserne i sin søgen efter at skabe den bedste drink. En drink, som alle kan lave derhjemme. Hans fokus bliver at fremhæve ginens base og deraf kommer drinkens navn ”Bombay origens”.

”Jeg vælger at infusere min gin med enebær og koriander, for at forøge smagen, men jeg tilsætter også en smule vand for at tage bidet af ginen” fortæller Anders dommerne med store armbevægelser. Entusiasmen er tydelig og ikke til at tage fejl af.

Med en smule friskpresset citron og en orange peel afslutter Anders sin drink og kan forlade baren under klapsalver.

Foråret er nær

Næste mand på banen er Daniel Jordanov fra The Jane, og flere af hans venner er kommet for at heppe på sidelinjen. I kassen trækker Daniel brombær og kardemomme kapsler, og da tiden starter er al fokus på smagen. Alt, fra de hele kardemomme kapsler til St. Germain, skal smages og overvejes, og hurtigt kommer Daniel i gang med at infusere Bombay gin med kardemomme. Brombær, St. Germain, cognac, citron og sukkersirup røres sammen, og små svedperle kan nu anes på Daniels pande.

I de to minutters forberedelse vælger Daniel at udskifte cognacen med Grand Manier i sin drink og giver den navnet ”The dark springflower”.

”Med det vinterlige i kardemommen og den mørke, men friske smag i brombærrene, vil drinkens intense smag symbolisere den tid vi har nu, hvor årstiderne skifter” fortæller Daniel dommerne omkring det specielle navn.

Med let rystende hænder får han hurtigt mikset ingredienserne sammen, og da han forlader baren er det under klapsalver og med et kram fra en af vennerne. 

Varmen fra Toscana

Aftenens tredje deltager, Matias Svensson fra Fugu Cocktailbar, trækker blåbær og ingefær og det mærkes, at den intense stemning i baren ikke er så dominerende som tidligere.

De fem minutter begynder og efter at have gået frem og tilbage et par gange, vælger Matias at muddle sin ingefær og derefter tilsætte frisk mynte sammen med Bombay gin. De to minutters forberedelse bruger han eftertænksomt, men kommer frem til navnet ”Black ginger jewel”.

Nerverne melder sig nu hos Matias, som med sved på panden får shaket sin drink.

”Jeg får det altid varmt, når jeg er stresset. Her jo lige så varmt som i Toscana!” udbryder han, og vælger som aftenens sjove indslag at servere sin drink fra en medbragt tepotte, hvilket giver store klapsalver, da han forlader baren.

Gin in juice

Vinderen af DM i klassisk cocktail, Anders Henze fra G89 cocktailbar træder ind i baren og kigger sig tænksomt omkring. Til spørgsmålet om, hvad han godt kunne tænke sig at trække, siger han:

”Jeg har en ide i mit hoved og et tørt krydderi ville fucke det op. Til gengæld ville jeg gerne have noget citrus, ingefær eller friske bær.”

Da kassen kommer frem, er der både glæde og nervøsitet at spore hos Anders. Den første ingrediens er hindbær, som efterfølges af muskatnød. Anders kaster sig ud i projektet og afprøver en drink bestående af muskat, hindbær, Bombay gin, mynte og appelsin juice, men den falder ikke ud som ønsket, og ryger hurtigt i vasken. Op på hesten igen, og Anders vælger denne gang at fjerne mynten og i stedet tilsætte Grand Manier. Tiden er gået og nu venter forberedelsen.

Hvor de andre deltagere brugte to minutter på at finde på et navn og lave garnish, lægger Anders hurtigt ud med at grave indmaden ud af en appelsin. Deraf kommer drinkens navn ”Gin in juice”.

Med smil, overskud og kontrol tager Anders hul på de otte minutter, og starter med at hælde is i sin tomme appelsin. Efter hurtigt at have shaket ingredienserne og tømt appelsinen for is, hælder han drinken ned i appelsinen og sætter låg på. Ready to serve – gin in juice. 

En for de stærke

Konkurrencen lakker mod enden og i baren står nu Rasmus Juul fra Ruby Cocktailbar. Chili og hindbær bliver hans to ingredienser fra kassen og han går straks i gang med at snitte chilien i tynde skiver.

Som den første i baren virker Rasmus utrolig afslappet, og tager sig god tid til at tænke drinken igennem. Men da der er 30 sekunder tilbage er drinken stadig ikke afprøvet og da Roberto råber ”tid”, står Rasmus roligt og kigger på de ingredienser han har lagt frem.

”Dark’n’spiced Fizz” kalder han drinken og går straks i gang med at lave den drink, han endnu ikke har afprøvet. Chilien infuseres i Bombay gin og efterfølges af citron, hindbær, gomme, Maraschino likør, samt æggehvider, som Rasmus med rystende hånd, forsøger at skille fra blommen. Der er helt stille, ingen siger noget, men kigger da Rasmus smager på sin drink. Han fisker lidt chili op og tørshaker. Farven på drinken er sart lyserød og som afslutning toppes den med danskvand. Rasmus afslutter med få ord, inden han går fra baren og sætter sig med de andre deltagere.

Cucumber-cum-cum

Konkurrencens sidste deltager er Niklas Frank fra The Union. Med agurk og kumquats fra kassen, er han klar til at gå i gang. Men ligesom mange andre, må han indrømme at den lille orange frugt, Kumquats, ikke er noget, han kender. Med en smagsprøve kommer han hurtigt frem til, at det er en kraftig citrusfrugt, og må hoste et par gange, da smagen kommer bag på ham.

”Den skal i hvert fald ikke hedde ”Cucumber-cum-cum”” siger Niklas grinende, da drinken skal navngives, og den ender i stedet med aftenens længste navn: ”Innovation with no preparation”.

Agurken snittes, og som det største sats i konkurrencen, vælger Niklas at tage selleri med i sin drink. Kumquatsen flamberes med Grand Manier, og Bombay gin tilsættes den muddlede agurk og selleri. En smule vanilje sirup og frisk citron og så er alle ingredienserne klar til at blive mikset. Drinken ender med en lysegrøn farve og Niklas vælger at servere sin drink uden garnish.

And the winner is…

Efter mange nervepirrende timer, er det nu tid for dommerne at votere og finde vinderen, som skal deltage ved den internationale Bombay konkurrence i Toscana i maj.

Stemningen blandt deltagerne er fyldt med glæde og lettelse. Der jokes, drikkes øl og konkurrencen diskuteres.

”Det var meget hårdere end jeg troede” siger Matias, mens han slapper af i de bløde sofaer.

Men afslapning er kort, da Roberto og Martin kommer tilbage. Nerverne er tilbage og mange af de tilstedeværende kigger ned i bordet, da vinderen offentliggøres.

”Den person som vandt i dag, vinder på baggrund af sin kreativitet og den unikke smag, han tilførte Bombay ginen. Han kan nu se frem til at kæmpe om titlen som verdens mest fantasifulde bartender” fortæller Martin, inden han endelig overrækker diplomet til Niklas Frank, under store klapsalver fra alle.

Efter en sejres øl går Niklas i baren, for at lave sin vinder cocktail igen, og til spørgsmålet om, hvordan han fik ideen, svarer han:

”Jeg er personligt helt vil med selleri, og synes at det er en undervurderet grønsag, så når nu jeg havde muligheden for at bruge den, ville jeg prøve. Og det gik jo godt! Jeg havde øvet mig en del med gin inden konkurrencen, men kunne ikke rigtig bruge det i dag, for jeg har aldrig arbejdet med f.eks. kumquats før. Lige nu er jeg bare utrolig glad, og glæder mig til at komme til Toscana. Jeg ved dog ikke, om jeg satser på selleri igen, men det vil tiden vise” afslutter han.

Er du ikke allerede medlem, så bliv medlem allerede idag: Bliv bartender Medlem